Mario Buelna, un tată sănătos în vârstă de 28 de ani, a făcut febră și a început să aibă probleme cu respirația în iunie. La scurt timp după, a primit un rezultat pozitiv la COVID-19. După câteva săptămâni a ajuns de urgență la spital unde a primit un diagnostic total neașteptat – diabet de tip 1. Acesta este doar un caz, însă specialiștii au identificat mai multe astfel de cazuri care reprezintă adevărate enigme: Noul COVID-19 provoacă și diabetul?
După câteva săptămâni, după ce părea că s-a vindecat, Mario Buelna s-a simțit din slăbit și a început să vomite. La 3 dimineața, pe 1 august, a leșinat pe podeaua casei sale din Mesa, Arizona.
Paramedicii l-au dus în grabă la un spital din apropiere, unde medicii l-au internat terapie intensivă după ce l-au salvat de la a intra comă. I-au spus că ar fi putut să moară. Diagnosticul lor – diabet de tip 1 – l-a uimit și l-a speriat. Nu avea antecedente referitoare la boală.
„COVID l-a declanșat”, a declarat Buelna că i-au spus medicii.
Calvarul lui Buelna și alte cazuri similare reflectă o nouă îngrijorare cu privire la relația periculoasă dintre diabet și COVID-19, care este studiată de urgență de medici și oameni de știință din întreaga lume. Mulți experți sunt convinși că noul COVID-19 poate declanșa apariția diabetului – chiar și la unii adulți și copii care nu au factorii de risc obișnuiți.
Se știe dejs faptul că persoanele bolnave de diabet se confruntă cu riscuri mult mai mari de boli grave sau deces dacă se îmbolnăvesc de COVID-19. În iulie, oficialii din domeniul sănătății din SUA au descoperit că aproape 40% dintre persoanele bolnave de COVID-19 care au murit aveau diabet. Acum, cazuri precum cel al lui Buelna sugerează că legătura dintre boli se desfășoară în ambele sensuri.
„COVID ar putea provoca diabetul de la zero”, a declarat doctorul Francesco Rubino, cercetător în diabet și președinte de chirurgie metabolică și bariatrică la King’s College din Londra.
Rubino conduce o echipă internațională care colectează cazuri de pacienți la nivel global pentru a dezlega unul dintre cele mai mari mistere ale pandemiei. Inițial, a declarat acesta, mai mult de 300 de medici au depus cereri pentru a ne împărtăși cazurile pentru a le putea revizui, număr despre care crede că va crește ținând cont că deja a început un nou val de îmbolnăviri.
„Aceste cazuri vin din toate colțurile lumii și din toate continentele”, a declarat Rubino pentru Reuters.
În plus față de registrul global, Institutul Național al Sănătății din SUA finanțează cercetarea asupra modului în care coronavirusul poate provoca un nivel ridicat al glicemiei din sânge și diabet.
În aceste situații, simptomele se pot agrava rapid și pot pune în pericol viața persoanei infectate. Aceste cazuri pot apărea la câteva luni după expunerea la COVID-19, astfel încât extinderea completă a problemei și ramificațiile pe termen lung ar putea să nu fie cunoscute până până anul viitor. Sunt necesare cercetări mai intense pentru a demonstra definitiv, dincolo de dovezile anecdotice care sunt din ce în ce mai multe, că noul COVID-19 declanșează diabetul la scară largă.
„Avem acum mai multe întrebări decât răspunsuri. Am putea avea de-a face cu o formă complet nouă de diabet”, a declarat doctorul Robert Eckel, președinte al medicinei și științei la Asociația Americană a Diabetului.
Diabetul de tip 1 apare atunci când sistemul imunitar al organismului distruge în mod eronat celulele producătoare de insulină din pancreas, împiedicând reglarea nivelului de zahăr din sânge.
Diabetul de tip 2 este mai răspândit. Acești pacienți încă produc insulină, dar în timp celulele lor devin rezistente la insulină, declanșând creșterea glicemiei.
Cazurile de diabet de tip 1 au fost asociate anterior cu alte infecții virale, inclusiv gripa și coronavirusurile anterioare. Se știe că infecțiile pot stresa organismul și pot crește nivelul zahărului din sânge. Dar acest lucru tinde să se întâmple la persoanele predispuse la boală. Doar unii dintre ei dezvoltă în cele din urmă diabet, iar oamenii de știință încă nu înțeleg pe deplin de ce.
De asemenea, și anul acesta medicii observă că unele persoane fără factorii de risc pentru diabetul de tip 2 – cum ar fi vârsta sau supraponderalitatea – experimentează o urgență diabetică după expunerea la COVID-19.
În diabetul de tip 1, simptomele inițiale pot include sete extremă, oboseală, urinări frecvente și pierderea în greutate.
În această vară, Arthur Simis și soția sa, Sarah, au observat că fiul lor în vârstă de 12 ani, Atticus, părea slab și dormea mult. Au crezut că este stresat de faptul că trebuia să stea doar în casă în timpul pandemiei.
Pe 9 iulie, pe măsură ce simptomele sale persistau, Arthur Simis și-a dus fiul la un centru de îngrijire de urgență de lângă casa lor din Gardnerville, Nevada. Personalul medical a detectat niveluri periculoase de zahăr în sânge și cetone în urină, ambii indicatori că Atticus se afla în cetoacidoză diabetică sau DKA.
Medicul i-a spus lui Simis că fiul său trebuie să fie internat de urgență pentru a evita intrarea într-o comă declanșată de diabetul de tip 1.
Tatăl său a petrecut trei nopți dormind lângă el la terapia intensivă pentru copii.
„Cum ar putea avea diabet?”, își amintește Simis că i-a întrebat pe medici. „A fost absolut terifiant!”, a mai mărturisit acesta.
Simis crede că fiul său a fost infectat de coronavirus deoarece el și soția sa au avut simptome în primăvară. Cuplul a mers la urfențe, dar nu a fost niciodată testat pentru coronavirus din cauza criteriilor de testare mai stricte care erau implementate la acea vreme. Atticus a avut rezultate negative pentru o infecție activă cu coronavirus în timp ce se afla la terapie intensivă, potrivit dosarelor medicale., însă nu a fost niciodată testat pentru anticorpi pentru a vedea dacă fusese infectat.
Medicii spun că acest lucru nu este neobișnuit într-o pandemie, deoarece se concentrează mai degrabă pe situații de urgență individuale decât pe întrebări de cercetare de ansamblu. Dar lipsa testării în multe dintre aceste cazuri, susțin aceștia, poate complica eforturile de a detecta dacă și cum coronavirusul ar putea cauza diabetul.
Rapoartele inițiale referitoare la diabetul zaharat și COVID includ mai mulți copii cu cazuri precum cel al Atticus.
Într-un studiu publicat în august, cercetătorii de la Imperial College din Londra și de la mai multe spitale din oraș au făcut o descoperire șocantă – cazurile de diabet de tip 1 în rândul copiilor aproape s-au dublat, ajungând la 30, în perioada sfârșitul lunii martie – începutul lunii iunie – comparativ cu aceeași perioadă din anii anteriori. Cinci dintre copii au avut rezultate pozitive la testele de anticorpi, dar autorii studiului au declarat că mulți dintre copii nu au fost testați.
În Statele Unite, Spitalul pentru Copii din Los Angeles a declarat că procentul pacienților nou diagnosticați cu diabet de tip 2 care au ajuns la cetoacidoză diabetică, o acumulare potențial fatală de acid în sânge, aproape s-a dublat în perioada martie-august comparativ cu aceeași perioadă din 2018 și 2019.
Doctorul Lily Chao, directorul clinicii de diabet de tip 2 din Los Angeles, a declarat că spitalul încă investighează dacă această creștere este determinată de expunerea la COVID-19.
Brandi Edwards, asistentă medicală și educatoare pentru diabet la Spitalul Huntsville din Alabama, a declarat că apelurile despre cazurile pediatrice au început să crească în luna mai. Medicii o cheamă atunci când un copil ajunge la camera de urgență sau la terapia intensivă pentru a putea sfătui familia cu privire la injecțiile cu insulină, citirea nivelului de glucoză și modul în care viața de zi cu zi se va schimba în viitor.
„Am văzut anul acesta mai multe cazuri de tip 1 decât am văzut toată viața. Erau trei copii în același timp la terapia intensivă pediatrică. Asta este atât de rar”, a declarat aceasta.